ΣΥΧΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Συνοπτικά στοιχεία:

Τι είναι το πιστοποιητικό CE; Είναι το πιστοποιητικό που καθιέρωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να διασφαλίσει ότι ο κατασκευαστής αλουμινίου πληροί στις κατασκευές του τις τεχνικές προδιαγραφές και τις τεχνικές διαδικασίες που έχει θεσπίσει η παραγωγός εταιρεία (EUROPA) βάσει του Κανονισμού 305/11, και οι οποίες εναρμονίζονται με το πρότυπο ΕΝ 14351-1, αναφορικά με την κατασκευή πορτών και παραθύρων αλουμινίου.

Σκοπός: Ο σκοπός της Σήμανσης CE είναι η διαφάνεια σε ότι αφορά στις επιδόσεις του κουφώματος για την προστασία του τελικού χρήστη και του κατασκευαστή: η αντίληψη επομένως ότι γνωρίζει ο κατασκευαστής αυτό που πουλά και αυτό που παράγει – και για την αγορά – αυτό που αγοράζει.

Συνοδευτικά έγγραφα που θα πρέπει να παραδίδονται από τον κατασκευαστή αλουμινίου:

  • Δήλωση Επιδόσεων CE: Υπεύθυνη δήλωση του κατασκευαστή, πως τα προιόντα κατασκευής του συμμορφώνονται πλήρως προς τις διατάξεις 89/106/ΕΟΚ και τα αντίστοιχα πρότυπα αναφοράς για την “Αεροδιαπερατότητα”, την “Υδατοστεγανότητα” και την “Αντοχή σε Ανεμοπίεση”.Μπορείτε να κατεβάσετε Πρότυπη Δήλωση Επιδόσεων CE εδώ.
  • Χαρακτηριστικά Προϊόντος: Συνοδευτικός πίνακας για τα χαρακτηριστικά κάθε κουφώματος.
  • Εγγύηση: Συνοδευτικό έγγραφο που ορίζει την εγγύηση του κατασκευαστή για την καλή και εύρυθμη λειτουργεία των κουφωμάτων.
  • Οδηγίες Χρήσης και Συντήρησης: Έγγραφο με οδηγίες για σωστή χρήση και συντήρηση.

Ευθύνη του κατασκευαστή:
Η ευθύνη για την ορθή εναπόθεση της Σήμανσης CE ανήκει αποκλειστικά στον κατασκευαστή, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δίνει στον τελικό χρήση τη δήλωση συμμόρφωσης CE μαζί με τις σχετικές οδηγίες χρήσης και συντήρησης. Σε περίπτωση που ο κατασκευαστής δεν είναι ο ίδιος και τοποθετητής, θα πρέπει να συντάξει και να δώσει στο συνεργείο οδηγίες για σωστή τοποθέτηση.

Αναλυτικά Στοιχεία

Τι είναι το πιστοποιητικό CE; Η σήμανση CE δηλώνει ότι ένα προϊόν είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία της ΕΕ και, κατά συνέπεια, μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα εντός της ευρωπαϊκής αγοράς. Με την τοποθέτηση του σήματος CE σε ένα προϊόν, ο κατασκευαστής δηλώνει, με δική του ευθύνη, ότι το προϊόν ικανοποιεί όλες τις νομικές απαιτήσεις και συνεπώς μπορεί να πωληθεί σε όλο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ, τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), δηλαδή η Ισλανδία, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν). Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα που κατασκευάζονται σε άλλες χώρες και πωλούνται στον ΕΟΧ. Ωστόσο, δεν απαιτείται για όλα τα προϊόντα να φέρουν το σήμα CE, αλλά μόνον οι κατηγορίες προϊόντων που αναφέρονται στις οδηγίες της ΕΕ για τη σήμανση CE.

Η σήμανση CE δεν δηλώνει ότι ένα προϊόν κατασκευάστηκε στον ΕΟΧ, αλλά απλά ότι το προϊόν έχει αξιολογηθεί προτού κυκλοφορήσει στην αγορά και συνεπώς ικανοποιεί τις ισχύουσες νομοθετικές απαιτήσεις (π.χ. εναρμονισμένο επίπεδο ασφάλειας) που επιτρέπουν την πώλησή του σε αυτή την αγορά.

Η Σήμανση CE δεν είναι σήμα προέλευσης, ούτε σήμα ποιότητας, αλλά είναι η δήλωση πιστότητας στα ελάχιστα επίπεδα επιδόσεων που δηλώνονται από τον κατασκευαστή κουφωμάτων.

Ειδικότερα, σημαίνει ότι ο κατασκευαστής:

  • επαλήθευσε τη συμμόρφωση του προϊόντος με όλες τις σχετικές βασικές απαιτήσεις που προβλέπονται στις ισχύουσες οδηγίες και
  • φρόντισε για την εξέτασή του από ανεξάρτητο οργανισμό αξιολόγησης της συμμόρφωσης, εφόσον αυτό προβλέπουν οι ισχύουσες οδηγίες.

Ο κατασκευαστής είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης, την κατάρτιση τεχνικού φακέλου, την έκδοση δήλωσης συμμόρφωσης, καθώς και για την τοποθέτηση του σήματος CE σε ένα προϊόν. Οι διανομείς πρέπει να ελέγχουν ότι το προϊόν φέρει το σήμα CE και ότι έχουν υποβληθεί τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Αν το προϊόν εισάγεται από χώρα εκτός ΕΟΧ, ο εισαγωγέας οφείλει να επαληθεύσει ότι ο κατασκευαστής έχει προβεί στις αναγκαίες ενέργειες και ότι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι διαθέσιμα για όποιον τα ζητήσει.

Ισχύς: Όλα τα συστήματα αλουμινίου που παράγονται και πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχουν την Σήμανση CE υποχρεωτικά από την 1η Φεβρουαρίου 2010.

Εφαρμογή: Η Σήμανση CE αφορά σε πόρτες και παράθυρα, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά, σύμφωνα με τα παρακάτω πρότυπα αναφοράς:

  • ΕΝ 14351-1: Παράθυρα και πόρτες – Πρότυπο προϊόντος, χαρακτηριστικά επίδοσης – Μέρος 1: Παράθυρα και εξωτερικά συστήματα θυρών για πεζούς χωρίς χαρακτηριστικά πυρ αντίστασης ή/και διαρροής καπνού.
  • Εξαρτήματα: Το πρότυπο ΕΝ 14351-1 προβλέπει την δυνατότητα χρήσης εξαρτημάτων διαφορετικών από αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί στις αρχικές δοκιμές τύπου, χωρίς να χρειάζεται η επανάληψη των δοκιμών, αρκεί να έχουν επιδόσεις τουλάχιστον ισοδύναμες με εκείνες των εξαρτημάτων που είχαν χρησιμοποιηθεί στο κούφωμα – δείγμα (αρχή της «λειτουργικής ισοδυναμίας»). Αυτό το πρότυπο θα ολοκληρωθεί με το 2ο και 3ο μέρος που βρίσκονται στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσής τους (PR EN 14351-2: Εσωτερικά συστήματα θυρών για πεζούς χωρίς χαρακτηριστικά πυρ αντίστασης ή/και διαρροής καπνού και PR EN 14351-3: Παράθυρα και συστήματα θυρών για πεζούς με χαρακτηριστικά πυρ αντίστασης ή/και διαρροής καπνού). Προς το παρόν, αναφερόμαστε μόνο στο πρότυπο αναφοράς ΕΝ 14351-1. Συνεπώς, Ένα κούφωμα με την Σήμανση CE είναι συμμορφούμενο με την Οδηγία Δομικών Προϊόντων CEE 89/106 (CPD) και με το σχετικό κατευθυντήριο έγγραφο (Guidance paper) M και ικανοποιεί τις προδιαγραφές του προτύπου αναφοράς ΕΝ 14351-1.

Απαιτήσεις προτύπου αναφοράς

Γενικές υποχρεωτικές απαιτήσεις:

  • Αντίσταση στην ανεμοπίεση (ΕΛΟΤ EN 12211)
  • Υδατοστεγανότητα (ΕΛΟΤ EN 1027)
  • Διαπερατότητα αέρα (ΕΛΟΤ EN 1026)
  • Ηχομονωτική ικανότητα (ΕΛΟΤ ΕΝ 14351)
  • Θερμομονωτική ικανότητα (ΕΛΟΤ EN 12412.02,ΕΛΟΤ EN ISO 10077.02)
  • Οπτικές και θερμικές ιδιότητες των υαλοπινάκων
  • Φέρουσα ικανότητα των διατάξεων ασφαλείας (ΕΝ14609/ΕΝ 948 ή με υπολογιστικές μεθόδους)

Στην κατασκευή των κουφωμάτων, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ουσίες και υλικά δυνητικά επιβλαβή για την υγεία και τα προαναφερθέντα πρότυπα ταξινομούν τους τρόπους των δοκιμών και την κατηγοριοποίηση των αποτελεσμάτων.

Ειδικές υποχρεωτικές απαιτήσεις:

  • Αντοχή σε φορτίο χιονιού (φεγγίτες, παράθυρα στέγης)
  • Αντοχή σε κρούση (όπου απαιτείται από την εθνική νομοθεσία)

Γενικές προαιρετικές απαιτήσεις:

  • Αντοχή στην παραβίαση
  • Αντοχή σε σφαίρες
  • Αντοχή σε εκρήξεις
  • Μηχανική αντίσταση
  • Μηχανική ανθεκτικότητα
  • Καταπόνηση χειρισμού

Ειδικές προαιρετικές απαιτήσεις:

  • Αερισμός (αν υπάρχουν διατάξεις αερισμού)
  • Επιπεδότητα των φύλλων

Σήμανση CE / Ετικέτα πάνω στα κουφωμάτων:

Στην «ετικέτα» πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία του κατασκευαστή U954 και οι επιδόσεις του προϊόντος, «όπως αυτό περιγράφεται στο ΕΝ 14351-1» και επομένως να τεκμηριώνεται ότι το τελικό προϊόν ικανοποιεί προκαθορισμένες απαιτήσεις και έχει συγκεκριμένες δηλωμένες επιδόσεις, για τις οποίες ο κατασκευαστής του κουφώματος έχει την πλήρη ευθύνη.  Οι «ετικέτες» μπορεί να τοποθετούνται επάνω στο κούφωμα, ή στην συσκευασία του ή ακόμη και να είναι συνοδευτικό έγγραφο του κουφώματος.  Εκτός από την «ετικέτα», ο κατασκευαστής πρέπει να δίνει στον τελικό χρήστη και την Δήλωση Επιδόσεων – όπου αναφέρεται ότι το κούφωμα συμμορφώνεται με τα πρότυπα και τις οδηγίες αναφοράς.

Απαιτούμενες προϋποθέσεις έκδοσης πιστοποιητικού CE

Ο κατασκευαστής του κουφώματος, για να έχει το δικαίωμα εναπόθεσης της Σήμανσης CE, θα πρέπει να έχει:

ΑΔΤ – Αρχικές Δοκιμές Τύπου (ΙΤΤ)

Τα αποτελέσματα των δοκιμών (έκθεση δοκιμής) που έχουν γίνει σε κούφωμα – δείγμα σε κοινοποιημένο εργαστήριο και δηλώνουν τα χαρακτηριστικά επιδόσεων του κουφώματος. Ο κατασκευαστής μπορεί να προμηθευτεί τις εκθέσεις των αποτελεσμάτων των αρχικών δοκιμών τύπου του κουφώματος – δείγμα με τρεις τρόπους:

  • Κάνοντας ο ίδιος δοκιμές σε κοινοποιημένο εργαστήριο και επιλέγοντας την τυπολογία και τις διαστάσεις του κουφώματος – δείγμα.
  • Με χρήση διαδοχικών αρχικών δοκιμών τύπου (cascading ITT).
  • Με χρήση διαμοιρασμένων αποτελεσμάτων αρχικών δοκιμών τύπου (shared ITT).

Έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας (FPC): Ο έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας είναι το σύστημα με το οποίο ο κατασκευαστής δηλώνει και εγγυάται την ομοιογένεια της παραγωγής του και την διατήρηση σε βάθος χρόνου των επιδόσεων που είχε το κούφωμα – δείγμα που υποβλήθηκε σε δοκιμή. Ο έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας είναι αποκλειστική ευθύνη του κατασκευαστή και δεν απαιτούνται εξακριβώσεις από κανέναν φορέα. Πρέπει δε να περιλαμβάνει:

  • Τα έγγραφα που δηλώνουν τα αποτελέσματα των Αρχικών Δοκιμών Τύπου (εκθέσεις μετρήσεων).
  • Τα συνημμένα έγγραφα που συνοδεύουν το συμβόλαιο μεταξύ του προμηθευτή και του ιδίου αν κάνει χρήση του δικαιώματος των διαδοχικών αρχικών δοκιμών τύπου.
  • Μια γραπτή περιγραφή της διαδικασίας του ελέγχου των υλικών, των διαδικασιών της κατάστασης των μηχανημάτων και εργαλείων που χρησιμοποιεί σε χρονικά διαστήματα που καθορίζει ο ίδιος.
  • Γραπτές διαδικασίες για την διαχείριση των προϊόντων που δεν συμμορφώνονται.
  • Την διατήρηση για 5 χρόνια της τεκμηρίωσης για τις παραδοθείσες παραγγελίες, ενώ για τις εκθέσεις των αρχικών δοκιμών τύπου μέχρι τότε που κατασκευάζονται οι τυπολογίες των κουφωμάτων που καλύπτονται.

Αν ο κατασκευαστής διαθέτει ISO 9000 ή μεταγενέστερο ή πιστοποίηση ΠΟΒΑΣ ή πιστοποίηση SEKA – Q. SYSTEM οποιαδήποτε άλλη πιστοποίηση από επίσημο φορέα, ο έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας που προβλέπει, είναι συμμορφούμενος με όσα απαιτούνται για την Σήμανση CE.

Η EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Β.Ε., μέσα από την πολυετή πείρα και την καθημερινή επαφή, τόσο με τον κατασκευαστή αλουμινίου, όσο και με τον καταναλωτή, έχει καταγράψει τα συχνότερα θέματα που εμφανίζονται στις αυτοψίες κατασκευής στο Εγχειρίδιο Τεχνικών Θεμάτων.

  • Υποστήριξη του brand Europa μέσω διαφήμισης σε τηλεόραση – ραδιόφωνο και internet
  • Κατασκευή και τοποθέτηση σήμανσης Europa για σηματοδότηση των εκθεσιακών χώρων και των σημείων εξυπηρέτησης των κατασκευαστών αλουμινίου Europa ανά την Ελλάδα
  • Καμπάνιες προώθησης με στόχο τη δημιουργία ζήτησης, τόσο του τελικού καταναλωτή, όσο και του αρχιτέκτονα / μηχανικού
  • Υποστηρικτικά υλικά προώθησης πωλήσεων – μαζική διάθεση (έντυπα, ραλιέρες, roll-ups)
  • Ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, μέσα από το δυναμικό τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης
  • Συμμετοχή της Europa σε κλαδικές και κατασκευαστικές εκθέσεις
  • Υποστήριξη κατασκευαστών κατά τη συμμετοχή τους σε κλαδικές εκθέσεις
  • Ανάπτυξη ιδιόκτητων εκθεσιακών χώρων Europa καθώς επίσης και υποστήριξη στο σχεδιασμό και την κατασκευή των εκθεσιακών χώρων των συνεργατών κατασκευαστών
  • Επαγγελματική υποστήριξη πριν και μετά την πώληση με τη χρήση εργαλείων παρακολούθησης της αγοράς και των πελατών.
  • Έρευνες αγοράς που σηματοδοτούν τις ανάγκες των πελατών και των τελικών καταναλωτών
  • Για θέματα που αφορούν στην εξυπηρέτηση ιδιωτών, ραντεβού πιστοποιήσεων και τεχνικών ελέγχων , τηλέφωνο επικοινωνίας: 22620-32100 – εσωτ. 144
  • Για τεχνικά θέματα, τηλέφωνο επικοινωνίας: 22624-40000 – εσωτ.147

Οι τεχνικές ενημερώσεις, τα ενημερωτικά σημειώματα και newsletters που αφορούν σε προϊόντα, βελτιώσεις συστημάτων, προωθητικές ενέργειες και προσφορές αποστέλλονται από την Europa μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις αυτές, παρακαλούμε βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας στον τεχνικό της περιοχής σας.